Waarom praten over een traumatische ervaring niet helpt om voorgoed te herstellen

Waarom praten over een traumatische ervaring niet helpt om voorgoed te herstellen.

Het is al lang bekend dat mensen die traumatische ervaringen hebben meegemaakt, vaak hulp nodig hebben om volledig te herstellen. Wat nog veel wordt gedacht is dat het juist goed is om er veel over te praten. En dat zelfs het herbeleven van trauma de klachten uiteindelijk zou doen verminderen of oplossen. Echter, niets is minder waar!

 

Praten over het trauma, zelfs gewoon proberen om wat er is gebeurd onder woorden te brengen, kan de klachten zelfs verergeren door het opnieuw te activeren in de hersenen, het trauma wordt dan juist dieper ingesloten.  

Normaal gesproken worden herinneringen vastgelegd als indrukken in de hersenen. Netjes georganiseerd in de Hippocampus en uiteindelijk opgeslagen in de Neocortex als langdurige herinnering. Dit proces verandert een herinnerde gebeurtenis in een verhalende herinnering. Iets waar je gewoon over kunt praten en dat uiteindelijk vervaagt met de tijd.

Dit ligt anders bij mensen die lijden aan PTSS. Herinneringen aan een traumatische ervaring vervagen niet met de tijd. Deze blijven net zo afschuwelijk als de ervaring zelf. Het voelt nog steeds actueel en bijna onmogelijk om over te praten.

Tijdens een traumatische gebeurtenis kan de emotionele reactie van een persoon zo extreem zijn dat de herinnering wordt gecodeerd in het -vecht- of vluchtgedeelte- van de hersenen, de Amygdala, in plaats van de Hippocampus.

Het blijft in dit deel van de hersenen opgesloten als een overlevingspatroon, klaar om opnieuw te activeren, wat zelfs al kan gebeuren door incidentele elementen uit het oorspronkelijke trauma zoals bijvoorbeeld een geluid, een geur of een beeld.

 

Bijvoorbeeld iemand die op oudejaarsavond door het vuurwerk ineens weer “terug gaat” naar een schietincident waar hij in terecht was gekomen, al vele jaren geleden. Of een dame die bij de geur van benzine weer plotseling een brand opnieuw beleeft.

 

Voor deze mensen zal het praten erover de zaken erger maken, omdat het patroon gewoon opnieuw wordt geactiveerd.

Een effectieve traumabehandeling moet aan drie aspecten voldoen, namelijk:

 

*snelheid

*dissociatie

*ontspanning

 

Alleen op deze manier kan een pijnlijke herinnering alsnog veilig worden verwerkt. Omdat deze dan uit het -vecht of vluchtgedeelte-, van de Amydala kan worden verwijderd en aan de Neocortex kan worden “getagd” als een verleden en niet langer als bedreigende gebeurtenis. Zolang dit niet gebeurd, kan het slachtoffer een heel leven lang in het verleden blijven leven. En als het verleden angstaanjagend is, wordt hun hele leven beinvloed.

 

Een goeie Hypnotherapeut maakt gebruik van een techniek die voldoet aan deze drie aspecten. 

 

Praktijkgegevens:

 

Matters of the Mind Hypnotherapie

Wilma de Meer

Adres; Jouwsmastraat 7

8934 AX Leeuwarden       ((Vlakbij het MCL)

emailadres:praktijkmattersofthemind@gmail.com

mobiel: 0628226427