Wat is hypnose


Hypnose is een toestand van geconcentreerde aandacht, waardoor men zich losmaakt van de omgeving en opgaat in een innerlijke wereld. Deze toestand noemt men ook wel ‘trance’. Bijna iedereen heeft in het dagelijks leven hypnotische ervaringen. 

 

Stel: Je bent een spannende film aan het kijken. Ik neem even als voorbeeld de Titanic. Op het moment dat het schip de ijsberg raakt en iedereen aan boord in rep en roer is, gaat jouw hart waarschijnlijk ook al wat sneller kloppen door de spanning. Op het moment dat het laatste stuk van de Titanic ten onder gaat, zie je dat de mensen die zich aan de reling vastklampen en hun adem inhouden. Wedden dat jij dat ook doet? 

Juist ja, dan ben je dus in trance.

 

Of je zit te dagdromen, voor je uit te staren en iemand moet een paar keer roepen voor je die persoon hoort. Zoiets noemen we een 'alledaagse trance'. Dit zijn allemaal vormen van spontane hypnose. Hypnose is helemaal geen opzienbarend verschijnsel. Het maakt gebruik van ontspanningstechnieken en het voorstellingsvermogen, vergelijkbaar met een dagdroom of een fantasie.Wat is het onderbewustzijn

Het onderbewustzijn is een soort van opslagmedium dat alle zintuiglijke indrukken opslaat. In ons onderbewuste ligt een schat aan informatie. Hier liggen al onze emoties, overtuigingen en herinneringen opgeslagen. Maar ook alles wat we hebben geleerd en uiteindelijk een gewoonte is geworden. Denk maar een aan tanden poetsen of je veters strikken. Allemaal handelingen waarbij we niet meer na hoeven te denken. 

 

Als je nog eens dat voorbeeld neemt van de Titanic. 

Je hart gaat sneller kloppen, je houdt je adem in. Misschien zit je door de spanning wel op je nagels te bijten, ik noem maar wat. Bewust WEET je dat het een film is en dat jij natuurlijk helemaal niet je adem in hoeft te houden.

Hoe kan het dan dat je het toch doet?

Nou, dat is je onderbewuste. Via de zintuigen (je ogen) komen er beelden binnen van de zinkende Titanic. Geluiden van gillende mensen via je oren. Er ontstaat paniek en het lichaam reageert hierop.

 Waarom hypnotherapie

 

Hypnose is een krachtig middel in therapieën en bij hulpverlening. Wetenschappelijke onderzoeken hebben dit aangetoond. Hypnotherapie is de enige therapievorm waarmee we op het vlak van het onderbewuste positieve veranderingen teweeg kunnen brengen. Waardoor angst, onzekerheid of andere klachten blijvend verdwijnen.

Een belangrijk voordeel van de hypnotische trance is dat het kritische denken tijdelijk naar de achtergrond wordt geschoven, waardoor diepere lagen van het onderbewustzijn meer toegankelijk worden. Deze lagen bevatten een enorme rijkdom aan ervaringen en vermogens. Op deze manier kan een persoon in deze staat allerlei veranderingen ondergaan en van ongemakken worden genezen of wenselijke doelen bereiken. 

 Tijdens een hypnotische trance vinden bepaalde veranderingen veel sneller en dieper plaats dan in het gewone dagelijkse bewustzijn. Zo komt het dat met hypnose verbluffende resultaten geboekt worden. De kracht van Hypnose is enorm.

Hypnotherapie is een van de meest effectieve manieren van therapie. In het blad psychotherapy kwam na 3-jarig onderzoek hypnotherapie uit de bus als de meest effectieve therapie wanneer je het vergeleek met psychotherapie en gedragstherapie. Het is doelgericht, snel, effectief en het voorkomt bij een groot aantal klachten onnodige medische behandelingen en medicijngebruik. 


 

Praktijkgegevens:

 

Matters of the Mind Hypnotherapie

Wilma de Meer

Adres; Jouwsmastraat 7

8934 AX Leeuwarden       ((Vlakbij het MCL)

emailadres:praktijkmattersofthemind@gmail.com

mobiel: 0628226427